فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حدیث احمدی راد، مهدی شریعت، مهدی محمودی*، محمدرضا میرزایی، سوده فلاحتی، محمدرضا حاجی زاده، حسن احمدی نیا صفحات 44-51
    زمینه و هدف

    سرطان پستان، یکی از بدخیم‌ترین سرطان‌ها در جهان است. CMPJ (Cold micro plasma jet) به عنوان میکروپلاسمای جت اتمسفری سرد شناخته می‌شود، به‌ تازگی یک روش جایگزین برای غلبه بر چالش‌های موجود در یافتن یک درمان موثر سرطان معرفی شده است. تحقیقات متعددی نتایج امیدوارکننده از آن را گزارش نموده‌اند، به همین جهت هدف از این مطالعه، بررسی چگونه تاثیر این روش بر مرگ سلولی و نقش آن بر بیان ژن‌های اپوپتوزی در رده‌ی سلولی سرطانی MCF-7 بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه، از گاز هلیوم برای ایجاد پلاسما در دمای اتاق به صورت تابش نقطه‌ای در زمان‌های مختلف 30، 60 ،90 و 120 ثانیه و در فاصله‌ی متفاوت 1 سانتی‌متر استفاده شد و از روش فلوسیتومتری میزان اپوپتوز و نکروز مورد بررسی قرار گرفت. ژن‌های موثر در اپوپتوز P53، P21، Bax و Bcl-2 به روش real-time PCR سنجیده شد.

    یافته‌ها

    مطالعه‌ی حاضر نشان می‌دهد که مکانیسم عملکرد پلاسمای سرد بر روی سلول‌های سرطانی، مربوط به تولید گونه‌های اکسیژن واکنش‌پذیر با القای احتمالی مسیر آپوپتوز است. درصد سلوله‌ای نکروتیک و آپوپتوز دیررس پس از درمان با زمان‌های مختلف پلاسما (0، 30، 60، 90 و 120 ثانیه) در حدود 0/55 ± 0/6، 20/13 ± 0/01، 20/12 ± 0/03، 26/81 ± 0/04، 17/51 ± 0/05 بود. بیان mRNA Bcl-2 کاهش 90s پلاسما را نشان داد در حالی‌که بیان mRNA ژن‌های53 p، Bax و 8caspase- در مقایسه با سلول‌های درمان نشده افزایش یافته است.

    نتیجه‌گیری

    به طور کلی تحقیقات انجام شده در دهه‌ی اخیر، قابلیت CMPJرا به عنوان یک ابزار ضد سرطان موثر تایید نموده‌اند. بنابراین، شاید بتوان از آن در درمان سرطان کمک گرفت. با این حال، کاربرد بالینی آن مستلزم انجام مطالعات بیشتر در جهت تعیین شدت و مدت زمان مواجهه با CMPJ برای درمان موثر بر اساس نوع سرطان می‌باشد.

    کلیدواژگان: سرطان، آپوپتوز، رده ی سلولی Mcf-7
  • علی میری، مصطفی نوروززاده *، فاطمه مظفری، الهام رجبی پور، نجمه سوری ناصری، محسن جهانتیغ صفحات 52-60
    مقدمه

    تغذیه، یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موثر در سلامت انسان محسوب می‌شود که می‌تواند بر ابعاد مختلف زندگی وی موثر باشد. امروزه، تغییرات سبک زندگی و عدم رعایت عادت‌های غذایی سالم، سبب افزایش خطر ابتلا به چاقی، بیماری‌های مزمن و اختلالات روانی مانند افسردگی می‌گردد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط افسردگی با عادات غذایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شده است.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شد. نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده بود که در آن 313 دانشجو مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 21 استفاده شد.

    یافته‌ها

    شیوع افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه 58 درصد بود و دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم. پس از حذف متغیرهای مخدوش‌کننده، افرادی که نمره‌ی بالاتری از الگوی غذایی ناسالم کسب کرده بودند، نسبت به افرادی که دارای نمره‌ی پایین‌تر بودند، از شانس بیشتری (نسبت شانس: 2/19، فاصله‌ی اطمینان 95 درصد: 1/10 تا 4/36 و 0/02 = p value) برای ابتلا به افسردگی برخوردار بودند. اما عادات غذایی سالم با افسردگی، ارتباط آماری معنی‌داری نداشت.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های این پژوهش نشان دهندهی ‌شیوع بالای افسردگی و ارتباط مستقیم عادات غذایی ناسالم با خطر افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه بود.

    کلیدواژگان: افسردگی، عادات غذایی، شاخص تودهی بدنی
  • ابوذر زارع*، ولی نوذری، طاهره کریمی جشنی صفحات 61-68
    مقدمه

    اعتیاد، به عنوان یک اختلال مزمن، نیازمند درمان طولانی است. یکی از راه‌های درمان این بیماری مزمن، ورزش کردن می‌باشد. ورزش ارادی، اثرات مفید بر اعمال شناختی دارد و فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز BDNF (Brain derived neurotrophic factor) را در هیپوکامپ افزایش می‌دهد. مصرف درازمدت مرفین، یادگیری و حافظه‌ی فضایی را مختل می‌کند. از این رو، نقش فاکتور نوروتورفیک مشتق از مغز (BDNF) موجود در هیپوکامپ، در مقابله با بهبود اعمال شناختی به دنبال ورزش ارادی در موش‌های وابسته به مرفین بررسی شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    موش‌های نمونه، هم‌زمان با 10 روز فعالیت دویدن، مرفین (mg/kg 10، روزی دو بار با فاصله‌ی 12 ساعت) زیر جلدی دریافت کردند. سپس تمام موش‌ها برای 5 روز متوالی و هر روز، 2 بار در ماز آبی موریس آموزش دیدند. آزمون نهایی، 2 روز بعد از آخرین آموزش انجام شد. مهارکننده‌ی اختصاصی گیرنده‌ی BDNF (TrkB-lgG chimera) برای بلوط عمل BDNF در طول 10 روز ورزش ارادی داخل هیپوکامپ تزریق شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد، ورزش، شدت وابستگی به مرفین را در موش‌های وابسته کاهش می‌دهد. همچنین مهارکننده‌ی گیرنده‌ی BDNF موجب جلوگیری از افزایش حافظه‌ی فضایی، تعداد نورون‌های هیپوکامپ و میزان پروتئین BDNF ناشی از ورزش در موش‌های وابسته به مورفین گردید.

    نتیجه‌گیری

    بنابراین ورزش ارادی، ممکن است یک روش بالقوه‌ای برای درمان برخی از نقایص رفتاری ناشی از مرفین و داروهایی از این قبیل باشد.

    کلیدواژگان: وابستگی به مرفین، ورزش ارادی، یادگیری، فاکتور نوروتورفیک مشتق از مغز
  • پیمان حاتمیان *، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، محمد رهدار صفحات 69-74
    مقدمه

    از آن‌جایی که ویروس کووید-19 از زمان شیوع اولیه‌ی آن تا‌کنون، مشکلات روان‌شناختی زیادی را برای انسان‌ها ایجاد کرده است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف رابطه‌ی اضطراب شناختی و استرس ناشی از ویروس فراگیر کووید-19 با کیفیت خواب در جامعه‌ی عمومی انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر، پیمایشی- توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل تمام مردم کشور در سال 1399 می‌شد که از طریق پرسش‌نامه‌هایی که به صورت الکترونیکی در وب‌سایت‌ها، کانال‌ها و پیام‌رسان‌های مردمی قرار گرفته بود، انتخاب شدند. در نهایت، تعداد 239 نفر به پرسش‌نامه‌ها پاسخ دادند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه‌های اضطراب شناختی کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسش‌نامه‌ی استرس لاویبوند و لاویبوند (1995) و پرسش‌نامه‌ی کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) (Pittsburgh Sleep Quality Index) بود. پس از گردآوری الکترونیکی پرسش‌نامه‌ها، داده‌های حاصل، از طریق روش‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون به شیوه‌ی همزمان مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج یافته‌ها نشان داد که اضطراب شناختی و استرس ناشی از کووید-19 با کیفیت خواب، رابطه‌ی معنی‌داری دارند (0/001 > p value)، به گونه‌ای که هر دو باهم می‌توانند 0/41 تغییرات کیفیت خواب را پیش‌بینی کنند.‌

    نتیجه‌گیری

    بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که اضطراب و استرس ناشی از کووید-19 توان پیش‌بینی کیفیت خواب را دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، کیفیت خواب، کووید-19
  • نادیا شکاری، حسن خدادادی، احمدرضا صیادی، محمد اسدپور * صفحات 75-82
    مقدمه

    عدم رعایت اصول بهداشتی و ایجاد بریدگی‌های جزیی توسط قیچی و تیغ، در هنگام آرایش کردن ممکن است باعث انتقال بیماری‌هایی با منشا خونی شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش آرایشگران زن شهر رفسنجان در خصوص پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال از راه خون و ارتباط آن با ویژگی‌های جمعیت‌شناختی، در سال 99-1398 انجام شده است.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی مقطعی، در کلیه‌ی آرایشگاه‌های زنانه شهر رفسنجان که دارای فعالیت رسمی بودند، به صورت سرشماری (201 آرایشگاه)، انجام شد. ابزار سنجش آگاهی و نگرش، پرسش‌نامه‌ی پژوهشگر ساخته بود که به صورت خودگزارشی تکمیل شد. پرسش‌نامه‌ها بی‌نام و به صورت کدگذاری شده شامل اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش بود.

    یافته‌ها

    میانگین آگاهی و نگرش آرایشگران در مورد بیماری‌های قابل انتقال از راه خون، به ترتیب 11/35 ± 57/95 و 5/11 ± 63/99 بود. بین میانگین نمره‌ی آگاهی و نگرش نمونه‌های پژوهش با سطح سواد (0/001 = p value) ارتباط معنی‌دار آماری مشاهده شد. بیشتر نمونه‌های پژوهش ذکر کردند که برای پیشگیری از بیماری هپاتیت C واکسن وجود دارد و اعتقاد داشتند که پوشاندن سر سوزن بعد از استفاده، تاثیری در ابتلا به بیماری‌های منتقله از راه خون ندارد.‌

    نتیجه‌گیری

    با توجه به سطح آگاهی متوسط آرایشگران، پیشنهاد می‌شود دوره‌های موثرتر آموزشی جهت افزایش آگاهی آرایشگران با استفاده از روش‌های مختلف آموزشی در راستای اثربخشی بیشتر برنامه‌های بهداشتی برنامه‌ریزی شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، آرایشگران زن، بیماری های قابل انتقال از راه خون، رفسنجان
  • مهدی حقیقی، مسلم چرابین *، احمد اکبری، محمد کریمی صفحات 83-90
    مقدمه

    آموزش عالی، نقش اساسی و محوری در توسعه‌ی جوامع دارد. عناصر اصلی در دانشگاه شامل استاد، دانشجو و محیط آموزشی می‌باشد. در این پژوهش سعی شد به مرور ارزشیابی کیفیت آموزشی اساتید و عوامل تاثیرگذار بر آن پرداخته شود.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه‌ی مروری نظام‌مند، واژگان کلیدی ارزشیابی در نظام آموزشی، ارزشیابی اساتید، ارزشیابی دانشجویان، عوامل موثر بر ارزشیابی اساتید در پایگاه‌های SID، Magiran، PubMed، Science Direct، Scopus، Medline، Springer، Proquest جهت پاسخ به سوالات 5گانه‌ی پژوهش استفاده شد و در نهایت، 37 مقاله برای تحلیل انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد، روش رایج ارزیابی اساتید، توسط دانشجویان می‌باشد. برخی اساتید از ارزشیابی توسط دانشجویان به دلیل این ‌که آن ‌را آسیب‌زا و در سطح پایین دانسته و دروس مختلف به صورت متفاوت ارزشیابی نمی‌شوند، رضایت ندارند. معیارها از نگاه دانشجویان و اساتید شامل ایجاد انگیزه در دانشجویان، ویژگی‌های اخلاقی، رفتاری، شخصیتی، حرفه‌ای، روابط میان فردی و اجتماعی، فعالیت‌های آموزشی پژوهشی، توسعه‌ی حرفه‌ای، مشاوره و خدمات اجرایی، رعایت قوانین آموزشی، روش تدریس و تسلط علمی و کیفیت تدریس می‌باشد.‌

    نتیجه‌گیری

    در صورتی که ارزشیابی کیفیت آموزشی در زمان، روش و افراد شایسته برای ارزشیابی، بازخورد به دانشجویان، استفاده از فرم‌های ارزشیابی روا و پایا، نظارت دقیق بر انجام ارزشیابی، مورد استفاده قرار گیرند، شاهد افزایش بازنگری در فعالیت آموزشی اساتید خواهیم بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی استاد، کیفیت آموزشی، مرور نظام مند
|
  • Hadis Ahmadirad, Mahdi Shariat, Mahdi Mahmoodi*, Soudeh Falahatipour, Mohammad Reza Hajizadeh, Mohammad Reza Mirzaei, Hassan Ahmadinia Pages 44-51
    Background

    Breast cancer is one of the most malignant cancersin the world. Cold micro plasma jet (CMPJ) Known as cold atmospheric jet microplasma, it has recently been introduced as an alternative way to overcome the challenges of finding an effective cancer treatment. Numerous studies have reported promising results, so our aim of this study was to investigate how this method affects cell death and its role on the expression of apoptotic genes in the MCF-7 cancer cell line.

    Methods

    In this study, helium gas was used to generate plasma at room temperature in the form of point radiation at different times of 30, 60, 90 and 120 seconds and at different distances of 1 cm. Flow cytometry will be used to examine the extent of apoptosis andnecrosis. Genes involved in apoptosis P53, P21, Bax and Bcl-2 were measured by real-time PCR.

    Results

    Our Studie indicate that the mechanism of action of cold plasma on cancer cells is related to generation of reactive oxygen species with possible induction of the apoptosis pathway. The percentages of necrotic and late apoptotic cells following treatment with different times plasma (0, 30, 60, 90 and 120 s) were about 0.55 ± 0.06, 20.13 ± 0.01, 20.12 ± 0.03, 26.81 ± 0.04 and 17.51 ± 0.05. The mRNA expression of bcl-2 showed a decrease of 90s of plasma while the mRNA expression of p53, bax and caspase-8 genes increased compared to untreated cells.

    Conclusion

    In general, research in the last decade has confirmed the ability of CMPJ as an effective anti-cancer tool. Therefore, it may be used to help treat cancer. However, its clinical application requires much further studies to determine the severity and duration of exposure to CMPJ for effective treatment based on the type of cancer.

    Keywords: Apoptosis, Cold plasma, Breast cancer, MCF-7 cells
  • Ali Miri, Mostafa Norouzzadeh*, Fatemeh Mozafari, Elham Rajabipour, Najmeh Souri-Naseri, Mohsen Jahantigh Pages 52-60
    Background

    Nutrition is one of the most contributing factors in health that can affect different aspects of human life. Today because of changing in lifestyle and unhealthy dietary patterns, there is augment in the incidence of obesity, chronic disease and mental disorders like depression. In this study, we have investigated the prevalence of depression and dietary patterns in the students of Zabol University of Medical Sciences.

    Methods

    A descriptive cross-sectional study carried out on 313 students of Zabol city usingsimple random sampling in 2019.

    Results

    The prevalence of depression in studied students was 58%. Two major dietary patterns were identified: the healthy dietary pattern and the unhealthy dietary pattern. After adjusting confusing variables, individuals who gained higher scores in unhealthy dietary pattern, had higher probability (OR = 2.19, 95%CI: 1.10 to 4.36, p value = 0.02) of depression, however healthy dietary patterns showed no significant association with the risk of depression.

    Conclusion

    Findings indicate a higher prevalence of depression and positive relationship between unhealthy dietary patterns with the risk of depression in studied students.

    Keywords: Depression, Dietary patterns, Body mass index
  • Aboozar Zare*, Vali Nowzari, Tahereh Karimi-Jashni Pages 61-68
    Background

    Addiction as achronic disorder that requires long treatment. One way to treating this chronic disease is exercise. Chronic exposure to opiates impairs spatial learning and memory. Given the well-known beneficial effects of voluntary exercise on cognitive functions, we investigated whether voluntary exercise would ameliorate the cognitive deficits that are induced by morphine dependence. If an effect of exercise was observed, we aimed to investigate the possible role of hippocampal brain-derived neurotropic factor (BDNF)in the exercise-induced enhancement of learning and memory in morphine-dependent rats.

    Methods

    The rats were injected with bi-daily doses (10 mg/kg, at 12 hr. intervals) of morphine over a period of 10 days of voluntary exercise. Following these injections, a water maze task was performed twice a day for 5 consecutive days, followed by a probe trial 2 days later. A specific BDNF inhibitor (TrkB-IgG chimera) was used to block the hippocampal BDNF action during the 10 days of voluntary exercise.

    Results

    The voluntary exercise diminished the severity of the rats’ dependency on morphine. A blockade of the BDNF action blunted the exercise-induced improvement of spatial memory, hippocampal neuron counting and BDNF protein levels in the dependent rats. Our results indicate that voluntary exercise could be increase the expression of LTP by lowering the induction threshold for LTP in the DG of morphine-dependent rats.

    Conclusion

    Thus, voluntary exercise might be considered as a potential method to ameliorate some of the deleterious behavioral consequences of the abuse of morphine and other opiates.

    Keywords: Morphine dependency, Exercise, Learning, Brain derived neurotrophic factor (BDNF)
  • Peyman Hatamian*, Seyed Kazem Rasoulzadeh-Tabatabai, Mohammad Rahdar Pages 69-74
    Background

    Since the Covid-19 virus its initial outbreak has caused many psychological problems for humans, the present study aims to done the relationship between cognitive anxiety and stress caused by Covid-19 virus with sleep quality in public society.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational survey. The statistical population of the study included all the people of the country in 1399 through questionnaires that were placed electronically on popular sites, channels and people messengers, which finally 239 people answered the questionnaires. Research tools include; Alipour et al. Corona cognitive anxiety Questionnaire (2020), Lovibond & Lovibond Stress Questionnaire (1995), and Pittsburgh Sleep Quality Index (1989). After electronic collection of questionnaires, the obtained data were analyzed by descriptive statistics, Correlation coefficient, and Regression analysis simultaneously.

    Results

    The results showed that cognitive anxiety and stress caused by Covid-19 have a significant relationship with sleep quality (p value < 0.001), so that both can predict 0.41 changes in sleep quality.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that anxiety and stress caused by Covid-19 can predict the quality of sleep.

    Keywords: Anxiety, Stress, Sleep quality, Covid-19
  • Nadia Shekari, Hassan Khodadadi, Ahmad Reza Sayadi, Mohammad Asadpour* Pages 75-82
    Background

    Failure to observe hygienic principles and making minor cuts with scissors and razors while applying makeup may lead to the transmission of diseases of blood origin. The aim of this study was to investigate the knowledge and attitude of female hairdressers in Rafsanjan regarding the prevention of Blood-borne diseases and its relationship with demographic characteristics in 2019-2020.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in all hairdressing salons in Rafsanjan that had official activities, by census (201 hairdressers). The tool for measuring knowledge and attitude was a researcher-made questionnaire that was completed as a self-report. The questionnaires were anonymous and coded and included demographic information, awareness and attitude. Data were entered into SPSS software version 18 and reported by indices of Dispersion indices, frequency distribution and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The average knowledge and attitude of hairdressers about Blood-borne diseases were 57.95 ± 5.11 and 57.95 ± 11.35, respectively. There was a statistically significant relationship between the mean score of knowledge and attitude of the research samples with the level of literacy (p value = 0.001). Most of the research samples mentioned that there is a vaccine to prevent hepatitis C disease and it was believed that covering the needle head after use has no effect on Blood-borne diseases.

    Conclusion

    Considering the average level of knowledge of hairdressers, it is suggested that more effective training courses to increase the knowledge of hairdressers using different training methods in order to make more effectiveness of health programs.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Female hairdressers, Blood-borne diseases, Rafsanjan
  • Mehdi Haghighi, Moslim Cherabin*, Ahmad Akbari, Mohammad Karimi Pages 83-90
    Background

    Higher education has a fundamental role in the development of societies. The main elements in the university include professors, students and the educational environment. In this research, an attempt was made to review the educational quality of professors and the factors affecting in universities.

    Methods

    In this systematic review, the keywords of evaluation in the educational system, teacher evaluation, student evaluation, factors affecting teacher evaluation in SID, Magiran, PubMed, Science Direct, Scopus, Medline, Springer, Proquest databases in 2000 2019 to answer questions 5 several studies were used and finally 37 articles were selected and analyzed

    Results

    The results of the studies showed that the most common method of evaluation of professors is by students. Some professors are dissatisfied with the evaluation by students because they consider it harmful and at a low leveland different courses are not evaluated differently. Criteria from the perspective of students and professors include motivating students, moral, behavioral, personality, professional, interpersonal and social relationships, educational and research activities, professional development, counseling and executive services, observance of educational rules, teaching methods and Scientific mastery and quality of teaching.

    Conclusion

    If the evaluation of educational quality in time and method and qualified people for evaluation, feedback to students, use of valid and reliable evaluation forms, accurate monitoring of evaluation are used, we will see an increase in review of teachers' educational activities.

    Keywords: Faculty evaluation, Educational quality, Systematic review